FAQ Behang - Colorpoint

FAQ Behang

Hoe behandel ik een muur alvorens te behangen?

Het is altijd aan te raden zodat je een mooie egale ondergrond hebt om op te werken.

Vooral wit behang of lichtkleurig behang is licht transparant. Met andere woorden zal het oude kleur van je muren of het geschrift in potlood op de muur door je papier komen.

Het is dus aan te raden om je muur in een mooi egale, liefst witte kleur, te schilderen.

 

Voor donker papier of gekleurd papier is het ook aan te raden je muur of stroken waar de naden van je papier samen komen voor te schilderen in hetzelfde kleur als je behang.  Als je papier dan niet 100% aansluit, zal de witte kalk van de muur niet door de naden heen zien.

Resultaat: de naden vallen niet op !

Kan je over vlies-, papier-, vinylbehang opnieuw behangen ?

Wij raden aan om behangpapier en vinyl te verwijderen als u opnieuw wil behangen. Indien je niet anders kan, kan u erover behangen maar dit is nooit zonder risico. Doe een test.

 

Vliesbehang

Over vliesbehang kan je wel behangen. Deze toplaag kan wel lijm inzuigen. De enige vereiste is dat het reeds geplaatste vliesbehang correct geplaatst werd en deze overal perfect aan de muur hecht.

 

Papierbehang

Om opnieuw te behangen over papierbehang dient u ook de test te doen met water.  Maak het papierbehang nat: komt deze niet los dan kan je er in principe over werken. Komt dit wel los, dan moet u het papier verwijderen.

Het is moeilijk om over bestaand papierbehang te behangen omdat u de ondergrond nat maakt en zo je papier week wordt. Als u dan het nieuwe papierbehang erover hangt en aandrukt kan je het nieuwe & oude papier allebei scheuren. U bekomt altijd een beter en mooier resultaat met het papier te verwijderen.

Vinylbehang

Over hard vinyl kan je niet behangen omdat de kunststoftoplaag geen inzuiging heeft en de lijm van het nieuw papier niet kan hechten. Over zacht-/schuimvinyl kan je ook niet behangen, omdat deze soort uit reliëf bestaat en de print door je nieuw papier zou komen.

 

Kan je vlies-, papier-, vinyl behang overschilderen?

In de meeste gevallen is overschilderen geen probleem mits een paar uitzonderingen.

Dit is afhankelijk van soort en kwaliteit.  Eerst testen is dus een gouden raad.

 

Vliesbehang

Vliesbehang is altijd overschilderbaar.

Papierbehang

Papierbehang is overschilderbaar met uitzondering van 1 laags- behangpapier.  Door de verf wordt het papier nat en los je de lijm op, waardoor het los kan komen van de muur of  blaasvorming kan veroorzaken.  Je kan dit op voorhand testen door je papier nat te maken met water.  Komt het niet los of blaast het niet dan kan je het overschilderen.  Komt het wel los, dan raden wij aan het papier te verwijderen.

Vinylbehang

Vinylbehang is overschilderbaar, maar de weekmakers in de vinyl kunnen ervoor zorgen dat de vinyl na het overschilderen kleverig wordt.  In dat geval heb je twee opties.

Op een harde vinyl plaats je best een 2-component hechtingsprimer (Disbon 481), die je nadien kan afwerken met een verf naar keuze.

Op zachte/schuimvinyl werk je best direct af met een matte muurverf (Premium mat). 

Moet ik een onbehandelde muur eerst fixeren of schilderen vooraleer je behangt?

Dit hoeft niet. Als je de muren voordien fixeert, dan zuigt de muur minder sterk en kan je gemakkelijker werken. Hij zal er ook voor zorgen dat het stof van de nieuwe pleister of plamuur zich vasthecht aan de muur en niet meer loskomt. Zo bekom je een betere hechting.

Dit word meestal toegepast bij overschilderbaar vlies.

 

Verbergt een standaard renovatievlies alle oneffenheden?

Neen, een standaard renovatievlies (d.w.z. tussen 140 & 150gr/m²) dient enkel om kleine oneffenheden en haarscheurtjes te overbruggen.  Alle grote oneffenheden zoals gaten van pluggen, grote scheuren,.. moeten voordien correct opgevuld worden met plamuur. 

 

Voor zwaardere oneffenheden, raden wij de R300 van Erfurt aan met bijhorende lijm. Deze is dubbel zo dik als standaard renovatievlies, nl. 300gr/m².

Wat is het verschil tussen vlies-, papier-, vinyl behang ?

 

 

Vliesbehang

Vliesbehang is een samenstelling van  textielvezels, papiervezels en kunststofvezels.  Dit is een geschikt alternatief voor papierbehang en is zeer gemakkelijk te plaatsen (geen behangtafel nodig omdat de muur moet ingepapt worden), gemakkelijk overschilderbaar en ook verwijderbaar indien nodig.  Het is ook een ideaal product voor renovaties.  Omdat het in verschillende diktes bestaat, kan het oneffenheden zoals haarscheurtjes camoufleren.  Vliesbehang is ademend, en kan daardoor in alle ruimtes gebruikt worden.  Het is wel duurder dan papierbehang en bepaald lichtgekleurd vliesbehang is licht transparant waardoor we aanraden om de muur eerst egaal te schilderen.

 

Papierbehang

Papierbehang, de naam zegt het zelf, bestaat uit papier. Dit maakt het een relatief goedkoop product.  Is gemakkelijk te verwijderen en bestaat uit meerdere structuren diktes en patronen .nadeel is dat het niet afwasbaar is en je een behangtafel nodig hebt om dit te plaatsen. De behangtafel is nodig omdat de rugzijde van het vlies moet ingepapt worden.
 

Vinylbehang

Vinylbehang is een laag kunststof die op een onderlaag van papier, katoen of vlies word verlijmd.  De meeste vinyls hebben een beschermende werking tegen vocht, zijn goed afwasbaar, hard en stootvast.