De juiste verfrol voor de juiste toepassing - Blog - Colorpoint

De juiste verfrol voor de juiste toepassing

29/11/2019

Een verfrol is een simpel en aangepast werktuig om plafonds en muren mee te verven. Het bedekt namelijk gemakkelijk grote oppervlaktes.

Kleinere rollen om te verven zijn geschikt voor deuren, plinten, vensters en ander gedetailleerd werk.

 

Een rol kiest men in functie van de haren, deze zijn aangepast aan het type oppervlakte die geverfd zal worden. Hoe gladder het oppervlak, hoe korter het haar.  Hoe ruwer het oppervlak, hoe langer de haren.

De KENMERKEN VAN EEN VERFROL

 

De grootte van de verfrol:

De breedte van een verfrol is afhankelijk van de te schilderen ondergrond. Hoe grote het oppervlak, hoe groter de ondergrond en hoe breder de rol zal zijn. In dit geval wordt meestal een rol van 18cm of 25cm gebruikt.

Voor meer precisie en afwerking zal men een rol gebruiken met een kleine breedte (meestal 5cm of 10cm). Deze rollen zullen je toelaten klein werk te verrichten en kleine oppervlakken zoals plinten of meubelen te schilderen.

 

 

De lengte van de haren:

Hoe ruwer de ondergrond, hoe langer de haren moeten zijn. Indien de haren niet lang genoeg zijn, zal het moeilijk zijn oppervlak goed bedekken. Een gevelrol zal lange vezels hebben om in de voegen van de bakstenen door te dringen.

 

 

Hoe korter de haren, hoe mooier de afwerking. Daarom is het belangrijk om korte haren te gebruiken voor gladde ondergronden zoals gyproc.

 

 

Indien de ondergrond glad is, kies je best voor zeer korte haren of een mousse rol te gebruiken om een gladde strijk te verkrijgen.

 

 

 

Het type vezel

Afhankelijk van het type verf zullen de rollen over een ander type vezel bezitten. Verf op solventbasis  schilder je het best met andere rollen dan deze op waterbasis. Lange polyamide vezels worden gebruikt voor waterverf terwijl korte vezels of rollen in mousse dan weer gebruikt worden voor verf op oliebasis. Rollen in mousse kunnen niet gebruikt worden voor waterverf want ze laten kleine luchtbelletjes achter op het oppervlak.

 

Er bestaan verschillende types rollen afhankelijk van de te verven ondergronden en de gewenste effecten.

 

Rollen voor muurverf buiten

Om grote oppervlaktes te verven gebruik je beste een gevelrol met lange haren zodat de verf goed kan indringen in de voegen van de baksteen of wanneer men oneffenheden wil bedekken op crepis. De lengte van de vezels (ook wel poolhoogte genoemd)  is tussen de 15mm & 20mm. 

 

R3065 van Copagro

 

Rollen voor muurverf binnen

Deze universele rolwordt gebruikt om grote oppervlaktes te verven zoals muren en plafonds. De poolhoogte van deze rollen is meestal op 9mm of 11mm. Hoe korter de poolhoogte, hoe strakker de afwerking.

 

R3001 van Copagro

 

R3022 van Copagro

 

Rollen voor lakken

Lakken op water- en solventbasis brengt men aan met lakrollen. Deze hebben een zeer fijne structuur om een glad resultaat te verkrijgen. Deze rol kan men gebruiken voor synthetische verf, watergedragen verf en voor vernis. De poolhoogte hiervan is meestal 5mm.

 

Anza 454510 Vervangrol 'Mini Filt'10Cm