Hoe een ruimte groter laten lijken met kleuren - Blog - Colorpoint

Hoe een ruimte groter laten lijken met kleuren

10/03/2021

Tegenwoordig vragen klanten soms om meer dan enkel een mooi esthetisch effect. Ze willen het ruimtelijk gevoel veranderen. Een van de vaak voorkomende vragen in die context is: “Hoe kun je met kleuren je ruimte groter laten lijken?”.

HOE GA JE TE WERK?

Kleine ruimtes of ruimtes waar er weinig licht binnenvalt (bv. toilet, badkamer of gang) kunnen een claustrofobisch gevoel geven. Een juist kleurgebruik kan dat gevoel tenietdoen en meer ruimte creëren.

  IPS OM EEN RUIMTE GROTER TE LATEN LIJKEN

  Een ruimte die rust geeft, lijkt groter. Daarom is het belangrijk om veel contrast en ‘drukte’ te vermijden. 

   

  • Donkere en felle kleuren verkleinen een ruimte. Door de wanden, de vloer en het plafond lichte tinten te geven, creëer je een ruimtelijk gevoel en breng je rust. De ruimte kan hierdoor echter vlak en ‘saai’ ogen. Meubels en kleurrijke accessoires (bv. kussens) kunnen dat effect doorbreken. Een donkerder vloer kan voor het nodige contrast en een gevoel van ‘stevigheid’ zorgen.
  • Blauwe, groene en vergrijsde tinten geven rust

   

  • Een grote, donkere kast op een lichte muur geeft veel contrast. Diezelfde kast op een donkere muur is rustgevend. Een donkere kast kan eventueel ook geschilderd/gebeitst worden in een aangepaste lichte tint.
  • Je kunt een gevoel van rust creëren door de deuren te schilderen in het kleur van de muur.
  • Door een buitenmuur met ramen in, in een lichte kleur te zetten, krijg je een ruimtelijk gevoel. Als je die buitenmuur in een donker kleur zet, komt ze op je af.

   

  • Tinten herhalen geeft rust. Als het oog herhaling opmerkt, geeft dit een goed gevoel. Dat hoeven zelfs maar kleine accenten te zijn (bv. een kadertje in het kleur van een accentmuur).
  • Een laag plafond kan je hoger doen lijken door het plafond een zeer lichte tint te geven.
  • Smalle ruimtes kan je breder doen lijken door vloer en plafond een donkerdere tint te geven dan de wanden. Opgelet, té donker kan een ‘sandwichgevoel’ geven.
  • Lange, smalle ruimtes kan je er breder laten uitzien door de achterste muur een donkerdere tint te geven dan de rest van de wanden. Eventueel, bij een hoog plafond: het plafond én de achterste muur donkerder uitvoeren.
  • Motieven (bv. retrobehang) en ook structuren (bv. structuurbehang of bakstenen muur) kunnen, vaak ook door een schaduwwerking, een ruimte drukker maken. Verven met een fijne kwartskorrel daarentegen kunnen een muur een zachte, fluweelachtige uitstraling geven. 

  Wil je toch nog graag wat hulp bij het kiezen van je kleuren? 

  Maak dan een afspraak met één van onze kleurconsulentes of spring binnen in één van onze filialen.