Houten lamellen in de badkamer? - Blog - Colorpoint

Houten lamellen in de badkamer?

01/09/2021

De badkamer is een ruimte die wat extra aandacht vergt bij het kiezen van lamellen. Een van de meest gestelde vragen is welke lamellen het meest geschikt zijn voor deze vochtige ruimte. Alle lamellen zijn een optie zolang u enkele voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Wij sommen ze voor u op:

Aluminium lamellen zijn de meest voor de handliggende keuze. Deze lamellen lopen geen risico op kromtrekken aangezien dit geen natuurlijk materiaal is. Daarnaast zijn PVC, hout en bamboe ook zeker een mogelijkheid.

 

Bij PVC-lamellen is het belangrijk dat het systeem niet te dicht bij een warmtebron geïnstalleerd wordt. Door de hitte kunnen deze lamellen namelijk vervormen.

 

Toch liever hout, abachi of bamboe? Deze zijn zeker ook een mogelijkheid voor een badkamer. Hierbij is het belangrijk dat de lamellen niet nat worden, anders bestaat het gevaar dat de lamel (na het opdrogen) kromtrekt.

 

 

VOCHT EN WARMTE

Hoe natuurlijker het materiaal, hoe meer het onderhevig is aan vocht en warmte. De mogelijke gevolgen zijn kromtrekken en schimmels. U kan dit deels tegengaan door lamellen zoals basswood van Vedelux te gebruiken. Deze lamellen bevatten meer verf/vernis in tegenstelling tot bamboe of abachi. Maar het is helaas nooit helemaal onvermijdelijk in een vochtrijke ruimte dat lamellen hierop reageren.

 

ZORG VOOR VOLDOENDE VENTILATIE

Ventilatie is bij deze lamellen heel belangrijk. De natuurlijke materialen kunnen vocht opnemen en afstoten. Wanneer de lamel daarna vocht opneemt en opdroogt, kan de lamel zijn oorspronkelijke rechte vorm verliezen. De ventilatie of afzuiging zorgt ervoor de het afgestoten vocht snel verdamt.

 

 

REINIGING

Aluminium, hout en PVC zijn vlakke lamellen en kan u makkelijk droogvegen door hun niet poreuze oppervlak. Bij bamboe lamellen ligt dat al een stuk lastiger. De zichtbare houtnerf kan pluisjes van een doek vasthouden.

 

EXTRA TIP!

Hoe breder het systeem, hoe meer eventuele gebogen lamellen zullen opvallen. Om dit zo veel mogelijk te vermijden, kiest u beter voor een brede lamel. Bij smalle lamellen zal de buiging meer zichtbaar zijn gezien deze minder overlappen. De buiging zal dus meer opvallen bij 35mm lamellen dan bij 65mm lamellen. Dit geldt tevens voor alle materialen.

 

Heeft u toch nog vragen omtrent lamellen of andere raamdecoratie? 

Spring gerust eens binnen in één van onze filialen en we helpen u graag verder. 

 

Bekijk hier het ganse aanbod raamdecoratie.

 

Foto's blog: Vedelux (https://www.vedelux.eu/nl)