Nicotinevlekken verwijderen van het plafond? Het kan! - Blog - Colorpoint

Nicotinevlekken verwijderen van het plafond? Het kan!

20/04/2018

Je kent het wel, dat gevoel wanneer je op slag verliefd wordt op een huis of appartement. Maar wanneer je naar het plafond opkijkt, volgt een grote domper: bruine vlekken door nicotine. Hoewel het er helemaal niet ruikt naar sigarettenrook, zijn de bewijzen er wel. Laat het geen afknapper zijn, want er is wel degelijk een oplossing om het plafond terug spik en span te krijgen!

Stap 1: bescherming

Met dit stappenplan ziet je plafond er in no time terug stralend wit uit, of welke kleur je ook verkiest. Begin met het afdekken van de vloer. We raden aan om zoveel mogelijk meubelen te verwijderen uit de kamer. Indien dat niet kan, bescherm ze dan zo goed mogelijk met plastic. De lichtarmaturen neem je er ook best af, zo gaat het schilderen vlotter en egaler.

 

Stap 2: schoonmaken en schuren, en opnieuw schoonmaken

In de volgende fase gaan we het oppervlak reinigen. Gebruik een universele ontvetter en vergeet deze zeker niet te verdunnen zoals aangegeven op de verpakking. Daarna moet er geschuurd worden. Maak best gebruik van een schuurmachine, want manueel schuren zal je nogal snel stijve armen bezorgen. Eerst gebruik je schuurpapier met korrel 180, daarna nog eens korrel 220. Als laatste stof je alles af met een klamme doek.

 

Stap 3: plamuren, en nog even schuren

Niemand wil een oneffen plafond. Zorg dus dat alle putjes, krassen en openstaande naden opgevuld worden vooraleer je aan het schilderwerk begint. Plamuur, en schuur daarna nog even de opgevulde vlakken met korrel 220.

 

Stap 4: schilderen

Na je harde, maar absoluut nodige, labeur kan je beginnen schilderen. Gebruik een solventgedragen isolerende muurverf. Na 16 uur, en binnen de 48 uur, kan je de tweede laag aanbrengen. Vergeet zeker niet om de kamer goed te verluchten!

 

Beginnen doe je altijd door de hoeken en randen te schilderen met een kwast. Dat heet afboorden. Daarna deel je de oppervlakte op in vlakken van ongeveer 1 m2. Schilder van links naar rechts, en sluit terug aan waar je initieel bent begonnen.

 

Voor je aan de tweede laag begint, kleef je 1 à 2 mm onder de hoek een gele/gouden tape. Waarom, horen we je denken? Voor een hoge afwerkingsgraad natuurlijk, zo verzeker je een effen overgang van plafond naar muur. Met een natte vinger strijk je de acrylaatkit open. Niet te dik, want dan is de hechting niet optimaal. Klaar met de tweede laag verf? Vergeet dan niet om de tape te verwijderen in een hoek van 45°. Doe dit zeker wanneer de verf nog nat is.

 

Nog even al je borstels schoonmaken, plastic verwijderen van vloer en meubels en voilà, je bent klaar! Volg deze gouden regels en je krijgt gegarandeerd het gewenste eindresultaat: een nicotinevrij plafond, dat je (t)huis helemaal af maakt.

 

Nog enkele tips?

  • Zorg dat het in de kamer tussen de 10 en 20°C is.
  • Schilder altijd met voldoende licht, het liefste overdag.
  • Oefen genoeg druk uit op de verfrol en vergeet niet te kruisen. Zorg ook zeker dat je eerder geschilderde vlakken overlapt.
  • Rol het oppervlak na in één richting.

Geen idee welke producten je best gebruikt om tot dat prachtige plafond te komen? Contacteer ons gerust op advies@colorpoint.be!