FAQ Verf - Colorpoint

FAQ Verf

Als ik een kleur heb op staal, waarbij naam of nummer ontbreekt, kunnen jullie dit namaken?

Ja, voorwaarde is wel dat het gaat over een effen kleur en liefst op een effen vlak. Onze mensen hebben hier ervaring mee en zullen het gewenste kleur zo goed als mogelijk benaderen.  Als het over een restje verf gaat, brengt u best wat verf aan op een wit papier en laat u dit drogen.  A.d.h.v. van dit staaltje kunnen wij het kleur namaken.

Bestaat er een zeer goed afwasbare muurverf?

Afwasbaarheid hangt meestal af van de glansgraad van de verf; hoe meer glans, hoe beter afwasbaar de verf is. Tegenwoordig is er vraag naar matte, afwasbare verf en bestaan er hier ook oplossingen voor. Premium Clean van Caparol is hier een mooi voorbeeld van.  Door vulmiddel met ceramische deeltjes te gebruiken is deze verf  - ondanks het matte oppervlak - uitstekend te reinigen.

Mag er toch wat glans op de verf?  Kies dan voor Amphibolin; deze 100% acrylaat gevelverf is een topper in ons assortiment en is perfect geschikt voor badkamer of keuken waar afwasbaarheid een belangrijke rol speelt.

 

Hoelang kan ik verf bewaren?

12 maanden in een ongeopende verpakking, koel en vorstvrij bewaren.  Indien reeds geopend, hangt af van hoe vol/leeg de pot is.  Hoe meer lucht in de pot, hoe meer kans op velvorming en uitdrogen van de verf.

Hoelang moet ik wachten om de tweede laag aan te brengen?

Bij een temperatuur van 20° Celcius en een relatieve luchtvochtigheid van 65%

watergedragen muurverf +- 5 uur.
watergedragen lakverf +- 10 uur
synthetische lakverf +- 20 uur

Bovenvermelde droogtijden kunnen per categorie afwijken, het is belangrijk de overschilderbaarheid vermeld op de technische fiche te respecteren.
 

Hoeveel lagen verf moet ik aanbrengen?

Op een nieuwe ondergrond, 1 laag primer en 2 lagen afwerking.  Indien reeds geschilderd, volstaan 2 lagen afwerking.

Hoeveel liter verf heb ik nodig? Hoe bereken ik het aantal m²?

Doorgaans kunt u ongeveer 10 m² schilderen met 1 liter muurverf (op een gladde, gelijkmatig zuigende ondergrond).  Hoe ruwer en/of poreuzer de ondergrond, hoe minder rendement.  Het verbruik van de eerste laag op een nog nooit geschilderde ondergrond zal hoger zijn dan de tweede laag.

Is synthetische verf sterker dan watergedragen verf?

Neen.  Het is soms wel beter om buiten synthetische verf te gebruiken omdat die minder gevoelig is aan de klimaatomstandigheden bij applicatie.

Kan ik de tegels in mijn badkamer ook schilderen?

Jazeker.  Mits eerst goed te ontvetten en een speciale hechtprimer te gebruiken.
Classidur Universal Primer Xtrem *

Kan ik mijn muurverf over mijn plinten en deuren zetten? 


Het is niet de bedoeling om muurverf te gebruiken op plinten en deuren.  Gebruik daarvoor een lakverf.  Lakverf is sterker en wordt minder snel vuil.

Moet er eerst ontvet en dan geschuurd worden of omgekeerd?


Eerst ontvetten en daarna schuren. Bij het ontvetten is het noodzakelijk de spons regelmatig te spoelen en doeken regelmatig te verversen.

Moet ik altijd primer gebruiken?

Een primer is de schakel tussen de ondergrond en de afwerkingslaag.  Indien de ondergrond reeds is geschilderd (in goede staat), hoeft u geen primer te zetten.  Enkel ontvetten, schuren en daarna afwerken.  Op een reeds geschilderd plafond zet u best wel een primer om strepen (aanzetten) in de afwerking te voorkomen.

Wanneer kan er buiten geschilderd worden?

Bij een minimum temperatuur van 5 °C van zowel de materialen, omgeving en ondergrond, bij een maximum van 80% relatieve luchtvochtigheid. Tijdens de winterperiode voert men geen schilderwerken uit, zelfs bij zonnig weer.

Wat is het verschil tussen mat en zijdemat (satijn) ?

Microscopisch bekeken is een mat oppervlak ruwer waardoor het licht minder weerkaatst en dus weinig tot geen glans heeft.  Hoe blinkender, hoe gladder het oppervlak en dus hoe makkelijker te onderhouden (afwasbaarder).  Qua glansgraad zit satin of zijdeglans tussen mat en blinkend.  Voorbeelden van de verschillende glansgraden zijn beschikbaar in onze winkels.

Mat                                       < 5 onder 85°

Soft                                       tussen 5 & 10 onder 85°

Zijdeglans                           tussen 10 & 60 onder 85°

Midden hoogglans           tussen 40 & 60 onder 60°

Hoogglans                          > 60 onder 60°

Wat moet ik doen met roest op ijzer?

Roest verwijderen met behulp van staalwol, staalborstel of staalfrees en stofvrij maken.  Onmiddellijk daarna behandelen met een roestwerende primer.
Capalac AllGrund* + Capacryl Aqua Ferrocoat*

Welke primer gebruik ik?

Bouwverven bestaan uit twee categorieën; muurverf en lakverf.  Doorgaans gebruik je lakverf voor hout/metaal/pvc en muurverf voor muren en plafonds.

lakprimer: Capacryl Aqua Uniprimer*
muurprimer: Premium Primer*