FAQ Vloerbekleding - Colorpoint

FAQ Vloerbekleding

Welke verschillende soorten vloerbekleding bestaan er?

Er bestaan heel veel verschillende vloerbekledingen .

Wij bieden het volgende aan.

 

Tapijt

Tapijt bestaat uit veel verschillende materialen, kleuren patronen. Het is zacht heeft een mooie uitstraling en zorgt voor comfort. Het draagt ook bij aan de akoestiek in de ruimte, het zorgt ervoor dat de ruimte niet galmt. Het werkt ook geluiddempend naar de aanpalende of onderliggende ruimtes. Hoe dikker het tapijt hoe meer en beter bij geluid absorbeert. Het is altijd antislip, wat ook een bepalende factor kan zijn in uw keuze. Bovendien werkt tapijt ook warmte isolerend. De meeste tapijten zijn ook combineerbaar met vloerverwarming. ( zie naar de symbolen tijdens het kiezen )Tapijt bestaat ook in verschillende diktes. Tapijt is wel niet geschikt om in vochtige ruimtes zoals badkamers te gebruiken. Dit en het onderhoud zijn de enige redenen om eventueel geen tapijt te kiezen. Het wekelijks onderhoud is stofzuigen. Wil je eens grondig reinigen of vlekken verwijderen dan kan je altijd beroep doen op een tapijtreiniger. Bepalend door welke type tapijt je kiest zal deze al dan niet verlijmd moeten worden.

Vinyl

Vinylvloeren bestaan in verschillende dessin, o.a. tegels, parket ,uni en met een tekening.

 

Ze zijn comfortabel om op te lopen omdat deze veerkrachtig is. Vinyl vloeren worden voorzien van een sterke toplaag waardoor deze ook duurzaam is. Net zoals tapijt werkt deze geluiddempend en bestaat ze antislip. Ze kan ook gecombineerd worden met vloerverwarming. Bovendien voelt een vinyl nooit koud aan.

 

Vinyl is geschikt om in alle ruimtes te plaatsen. Als je een beetje handig bent kan je een cushion / zachte vinyl perfect zelf plaatsen. Is je oppervlak kleiner dan 40m² kan je de vloer als los leg plaatsen heb je meer dan 40m² dan moet je verlijmen. Deze info vind je altijd terug op de technische fiche van je gekozen vloer.

 

Vinyl bestaat in verschillende diktes en met verschillende diktes van toplaag deze bepalen de duurzaamheid van het product. Ze is dan ook nog eens zeer gemakkelijk in onderhoud.

Een project vinyl die gelast moet worden laat je het best door een vakman plaatsen. Deze legwijze is gelijk aan een linoleum.

Linoleum

Linoleum is een vloerbekleding die is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen.

Het wordt vooral vaak gebruikt in ruimtes die zwaar belast worden.Voor de klassieke woningen wordt dit dus zelden gebruikt. Vooral openbare gebouwen maken hier gebruik van. Het is zeer gemakkelijk te onderhouden ze zijn dan ook nog eens ‘bacteriestatisch’. Dit wil zeggen dat micro-organismen er zich niet op kunnen ontwikkelen. Dat maakt van linoleum van nature een hygiënisch product. Linoleum wordt door vakmannen geplaatst, ze wordt gelijmd en nadien aan elkaar gelast door middel van een lasdraad. Ze is combineerbaar met vloerverwarming maar dan dient de verlijming zeer secuur te gebeuren .

 

Click vinyl LVT* of PVC** vloer

* LVT staat voor Luxury Vinyl Tiles

** PVC staat voor polyvinylchloride

 

Deze vloeren bestaan uit 100% synthetisch materiaal. Ze zijn zeer populair bij verbouwingen, omdat deze over een bestaande vloer kan geplaatst worden en geschikt zijn voor huizen met vochtproblemen of voor vochtige ruimtes zoals een badkamer. 

 

Ze is geluiddempend en kan ook gecombineerd worden met vloerverwarming of in ruimtes waar er grote temperatuurschommelingen zijn zoals in een veranda. Naargelang de locatie van plaatsing en de eisen waaraan de vloer moet voldoen word er altijd een gepaste ondervloer of lijm gekozen.

 

Het product bestaat in verschillende tekeningen, kleuren en formaten. Is zeer gemakkelijk in plaatsing , enkel een goed cutter mes en een liniaal zijn al voldoende. Doordat het product niet dik is ( meestal 4.5mm dik ) hoeven in de meeste gevallen bestaande deuren etc. niet aan gepast te worden ).

 

Plaatsen over een bestaande vloer moet deze bestaande vloer wel voldoen aan de eisen : stabiel, in goede staat . egaal etc…Het onderhouden van deze vloer doe je door middel van het dweilen van de vloer met water en het bijhorende reinigingsproduct.

Laminaat

Laminaat is een kunststofvloer die bestaat uit meerdere lagen. De binnenste kern bestaat uit mdf gecombineerd met een fotoprint van hout of steen en een beschermende toplaag.

 

Laminaat blijft zeer populair omdat het gemakkelijk is om te plaatsen en te onderhouden. Budgettair wordt er ook vaak voor laminaat gekozen omdat het aanzienlijk goedkoper is dat parket en lvt vloeren .Het bestaat in ontelbare verschillende kleuren , formaten, tekeningen en prijsklasse en dit maakt deze vloer toegankelijk voor iedereen .

Voor het plaatsen dien je ook het geschikte materiaal te hebben (laminaatsnijder of verstekzaag)

 

Fineerparket

Lamel- Fineer parket is opgebouwd uit meerdere lagen hout die kruislings op elkaar worden geplaatst.

De toplaag bestaat uit hardhout van 3-6 mm dik.

De middenlaag bestaat dan uit sparrenhout/MDF.

De onderlaag bestaat uit een fijn laagje sparren (of dennenhout). Deze worden haaks op elkaar gelijmd zo werkt het hout tegen elkaar in en zal de werking van het parket (uitzetten – inkrimpen – kromming) minder zijn dat die van een massief parket.

 

Bij fineerparket heb je een brede waaier aan keuze in afwerking. Er zijn verschillende mogelijkheden: vernissen, oliën, beitsen.

 

Het onderhoud van je vloer is dan ook afhankelijk van de keuze in afwerking . Parket kan je op 2 verschillende manieren plaatsen: zwevend of gelijmd.

Er zijn ook varianten die combineerbaar zijn met vloerverwarming. Hiervoor kan je het best altijd de technische info van de vloer opvragen. Voor het plaatsen van een parket dien je wel over het juiste materiaal te beschikken. (verstekzaag)

Schoonloopmatten

Men denkt bij schoonloopmatten direct aan saaie zware inkom matten, stof vangers. Maar nee, er bestaan enorm veel verschillende mogelijkheden , in verschillende kleuren , motieven en materialen zodat je een perfecte oplossing kan vinden voor jou interieur.

 

Meer info: https://www.forbo.com/flooring/nl-nl/producten/vloeren-voor-thuis/coral-entreematten/bll3cu

Welke vloer kan er over een bestaande vloer geplaatst worden ?

Vooraleer je een andere vloer over een bestaande kan plaatsen moet de bestaande vloer aan een bepaalde factoren voldoen.

 

Deze moet:

Vrij van vocht zijn

Egaal zijn

Indien niet kan je deze egaliseren.

Vast zijn

Geen losse tegels of planken, geen zwevende laminaat of parket)

Hard zijn

Een zacht indrukbare tapijt, vinyl of linoleum is niet geschikt om een andere vloer op te leggen. Als je op je nieuwe vloer bv een kast zet, zal deze doordrukken op je vloeren op de vloer eronder. Dit zal uiteindelijk een tekening nalaten.

Een harde vloer op een zachte vloer (laminaat op tapijt) kan ervoor zorgen dat de naden openkomen omdat je vloer veert op de ondergrond en dit niet stabiel is.

 

De volgende vloerbekledingen moeten verwijderd worden:

- Tapijt

- Naaldvilt

- Cushion vinyl

- Zwevend laminaat en parket

 

De volgende vloerbekledingen moeten niet verwijderd worden:

- Keramische tegels

- PVC

- Gelijmde laminaat en parket

- Vaste vloerplanken

 

De volgende vloerbekledingen moeten niet verwijderd worden, maar het gebruik van PE-folie is verplicht om verschuivingen te voorkomen:

- Gelijmde PVC

- Gelijmde linoleum

- Gelijmd parket

 

Je kan na de juiste voorbereidingen elke vloer over een bestaande vloer leggen. De meest genomen vloer is een click vinyl, omdat deze slechts in totaal 6,5mm dik (ondervloer + click vinyl).

De vloer hoeft niet geëgaliseerd worden als de vloer egaal is en geen grote/diepe voegen. In dit geval kan er direct een ondervloer geplaatst worden. Ook dit is een groot voordeel aan click vinyl.

 

Tapijt en vinylvarieert in dikte. Hierbij met de ondergrond  altijd geëgaliseerd worden ! Dit om de simpele reden dat de voegen na verloop van tijd kunnen doortekenen in je nieuwe vloer.

 

Bij de keuze van laminaat of parket zit je al rap aan 2-2,5 cm of meer. Hierbij moet je bij plaatsing op tegel zeker egaliseren !

Bij plaatsing op OSB-platen of planchetten kan het zijn dat je moet egaal schuren en/of egaliseren.