Ontdek de functionaliteit van gordijnen - Blog - Colorpoint

Ontdek de functionaliteit van gordijnen

21/04/2018

Bij gordijnen denken de meeste mensen onmiddellijk aan het decoratieve aspect. Welke stof past het beste bij mijn interieur? Welke kleur kies ik om het extra gezellig te maken? Er zijn echter veel meer redenen waarom een gordijn interessant kan zijn voor je woning. Heb je bijvoorbeeld al ooit nagedacht over de functionaliteit ervan?

Een gordijn zorgt voor extra privacy

 

De soort, de textuur en de dikte van de stof bepalen de doorzichtigheid van het gordijn. Glasgordijnen zwakken het natuurlijke daglicht af, maar belemmeren je zicht naar buiten absoluut niet. In combinatie met overgordijnen vormen ze een mooi geheel om de privacy ook ‘s avonds, wanneer de lichten aangaan, te behouden.

 

Een gordijn werkt isolerend

Overgordijnen helpen om de koude, die via de vensters naar binnen glipt, buiten te houden tijdens de winter. Wanneer het in de zomer te heet wordt, houden ze het koel in huis. Ze helpen je net dat extraatje te besparen op je energierekening.

 

Die isolerende factor is afhankelijk van de dikte van de stof, de coating en het materiaal. Hoe dikker de stof, hoe beter de overgordijnen isoleren. Wat het grootste verschil maakt in de mate van isolatie, is de coating. Aan de zonkant wordt het gordijn voorzien van een laag, die noemen we de coating. Die verduisterende coating is speciaal gemaakt om de koude te blokkeren.

 

Een gordijn is zonwerend

Warm zonlicht tegenhouden in de zomer kan dus perfect via gordijnen. Maar ook in de winter kan je de zon verstoppen achter je gordijn. Niets is vervelender dan die laagstaande zon die recht in je ogen schijnt wanneer je lekker aan tafel zit te eten. Of erger nog, wanneer je languit in je zetel naar je favoriete tv-programma zit te kijken. Kies voor een zonwerend gordijn, zo kan je ook in de winter zolang mogelijk van het beperkte zonlicht genieten.

 

Een gordijn heeft een geluiddempend effect

Doordat er in de huidige architectuur vaker gekozen wordt voor grote ramen en gladde muren met weinig decoratie, worden de nagalmen in die ruimtes jammer genoeg versterkt. Dat heeft uiteraard een omgekeerd effect op de gezelligheid van de kamer. Door verschillende soorten textiel te combineren, kan je wel echo’s vermijden en de akoestiek optimaliseren. Die gordijnen vormen trouwens een mooie aanwinst voor je interieur. Rolgordijnen in combinatie met het juiste overgordijn kunnen zelfs het strakke uitzicht van je moderne woning extra in de kijker zetten.

 

Bij Colorpoint helpen we je graag bij de keuze voor het juiste gordijn. Contacteer ons gerust op advies@colorpoint.be!

 

Graag ook schilderen of behangen? Bekijk onze tips!